November 21, 2024

Det er lett å bli patriotisk når det dreier seg om kåringer og topplister, uansett om det temaet er idrett, storbyer, filmstjerner eller vitenskapelige museer. Likevel må vi kanskje erkjenne at de norske vitenskapelige museene kanskje ikke er helt i verdenstoppen, det finnes nemlig mange helt fantastiske museer innenfor denne kategorien. La oss ta en nærmere titt på noen av de mest interessante alternativene.

The Natural History Museum i London 

Det er greit å begynne med en klassiker, som dessuten er relativt lett tilgjengelig for mange nordmenn. The Natural History Museum bør definitivt være på listen med ting å se når du besøker London, kanskje også hvis du allerede har vært der noen ganger. Dette museet ble åpnet allerede i 1881, og kan vise til utrolige utstillinger. Museet tar hovedsakelig for seg naturhistorie, inkludert dyr, planter, mennesket, mineraler, naturressurser og mye mer. Selve bygget er dessuten et arkitektonisk mesterverk.

The National Air and Space Museum og Smithsonian Institution 

Smithsonian Institution er en gruppe museer og bibliotek, men i tillegg en samling utdannings- og forskningsinstitusjoner. Sett under ett dekker Smithsonian et utrolig bredt spekter, men vi ser litt nærmere på The National Air and Space Museum.

Akkurat dette museet befinner seg i Washington D.C., noe som for så vidt gjelder relativt mange av virksomhetene under Smithsonian-paraplyen. Her vil du finne utrolige utstillinger som dekker store deler av menneskets historie i luften og rommet, og The National Air and Space Museum bør være obligatorisk hvis du er interessert i luftfart.

Universeum i Gøteborg har noe for hele familien

Det er kanskje ikke alltid mulig å ta en svipptur til Washington D.C., men Gøteborg befinner seg innenfor relativt komfortabel kjøreavstand fra mange steder i Norge. Universeum, som selvfølgelig er et ordspill på universum og museum, er et familievennlig alternativ. Her finner du både en jungel, et eget område med fokus på hav, reptiler og utallige muligheter for å eksperimentere og samhandle med de mange forskjellige utstillingene. Museet kan også by på mye innhold om rommet, kombinert med interaktive verktøy for alle aldre.

 

The Science Museum i London 

Både Paris og Berlin kan selvfølgelig skilte med mange fantastiske museer, men de er likevel greit å ta høyde for at det tross alt er mange nordmenn som besøker akkurat London relativt jevnlig. Derfor kan det også være fint å ta med The Science Museum i London, i tillegg til allerede nevnte The Natural History Museum. Dette museet har en historie som strekker seg omtrent 165 år tilbake i tid, og tiltrekker seg over 3 millioner besøkende årlig. Adgang er gratis, og her finner du en mengde utstillinger som dekker temaer fra den industrielle revolusjonen til robotisering.

Cité des sciences et de l’industrie og Deutsches Museum

Museer i engelsktalende land vil ofte være lettere tilgjengelige for nordmenn, likevel er det selvfølgelig på sin plass å utfordre seg selv også når det gjelder språk. Cité des sciences et de l’industrie betyr helt enkelt Byen med vitenskap og industri, og er det største vitenskapelige museet i Europa. Det befinner seg i Paris, og er et relativt moderne museumsområde. Her finner du alt fra et planetarium til lekeplasser og et bredt utvalg utstillinger. Deutsches Museum er et annet gigantisk europeisk museum med fokus på vitenskap og teknologi. Du finner det på en egen øy i elven Isar, både selve bygget og utstillingene er imponerende.

Andreas Hobi from Chur, Switzerland, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Jeg håper du har fått litt inspirasjon til neste museumsbesøk!